Гауляйтера Бердянська Сауленка засуджено до 15 років за колабораціонізм

Жовтневий районний суд Запоріжжя оголосив вирок самопроголошеному меру Бердянська до 15 років позбавлення волі. Олександра Сауленка визнали винним одразу за двома статтями — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану (ст. 111 ч. 2 ККУ), та колабораційна діяльність (ст. 111-1 ч. 5 ККУ).

Про це повідомляє пресслужба суду.

Суд, зокрема, встановив причетність Сауленка  до таких порушень:

  • пропаганда та створення позитивного образу «руського мира» серед незахищених верств населення;
  • утворення та контроль незаконних органів влади на тимчасово окупованій території;
  • контроль за реєстрацією підприємців та роботою місцевого ринку; рибальства;
  • створення оперативного штабу силового блоку;
  • запровадження виплати пенсій російськими рублями;
  • розпорядження розповсюджувати сім-картки російського оператора мобільного зв’язку та за інші дії по керуванню містом Бердянськ.

Як нагадує проєкт “Чесно”, Офіс генпрокурора повідомив Сауленку про підозру за статтею “колабораційна діяльність” ще у квітні 2022 року. Тоді Сауленко добровільно погодився на виконання обов’язків мера окупованого росіянами Бердянська. У відеозверненні до мешканців міста колаборант повторив російську пропаганду про “переворот”, “київську хунту”, “братні народи” та пообіцяв безпеку й порядок.

Вдруге СБУ повідомила про підозру Сауленку у вересні 2022 року за участь в організації незаконного “референдуму” в окупованому Бердянську.

Крім того, влітку 2022 року Сауленко спільно з “директором” Бердянського морського торговельного порту забезпечив вилучення українського зерна зі складів та перевезення суднами під російськими прапорами.

За даними СБУ, окупанти вкрали понад 650 тис. тонн зерна з тимчасово окупованої Херсонщини й Запоріжжя. Тоді Сауленку оголосили підозру за ще двома статтями — пособництво державі-агресору та порушення законів і звичаїв війни.

Як повідомляється на сайті Запорізького суду, судовий розгляд справи відбувався без обвинуваченого (спеціальне судове провадження) за участю захисника, призначеного державою.