Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої при президентові РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. 

Таке рішення сьогодні, 17 березня, ухвалила Палата попереднього провадження ІІ Міжнародного кримінального суду.

Суд визнав, що є достатні підстави вважати, що Володимир Путін та Марія Львова-Бєлова несуть відповідальність за військовий злочин у вигляді незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих територій України до Російської Федерації, на шкоду українським дітям.

Зокрема, суд дійшов висновку, що Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини, за вчинення дій безпосередньо, спільно з іншими та/або через інших осіб і за неспроможність здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими, які вчинили такі дії.

Марія Львова-Бєлова несе відповідальність за військовий злочин у вигляді незаконної депортації дітей і незаконного переселення дітей з окупованих територій України до Російської Федерації.

Зазвичай ордери є таємними, щоб захистити потерпілих і свідків, а також забезпечити розслідування. Поза тим тепер Палата МКС, зважаючи на те, що незаконна депортація триває, і обізнаність громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому скоєнню злочинів, в інтересах правосуддя дозволила публічно оприлюднювати наявність ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які видані ордери, і види відповідальності.

Нагадаємо:

  • Росія має чітку політику щодо українських дітей та використовує щонайменше п’ять сценаріїв для незаконного переміщення дітей з України на територію РФ.
  • Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив, що Росія порушує фундаментальні принципи захисту дітей у воєнний час, видаючи українським дітям російські паспорти та віддаючи їх на усиновлення громадянам РФ.
  • Омбудсмен України Дмитро Лубінець заявив, що на території Росії можуть перебувати близько 150 тисяч незаконно вивезених українських дітей.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.