Прокуратура АРК повідомила про підозри п’ятьом кримським підприємцям за колабораціонізм

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозри п’ятьом підприємцям з Криму, які співпрацювали з Росією та забезпечували роботу окупаційних правоохоронних структур на території півострова. Їх підозрюють у колабораційній діяльності (ч. 4 ст. 111-1 КК України). 
Про це повідомляє пресслужба Прокуратури АРК.

У 2022 році підозрювані уклали контракти на постачання товарів та надання послуг з окупаційними установами, що фінансуються з державного бюджету РФ. Серед них такі незаконні установи:

  • “слідчий ізолятором №1 Управління Федеральної служби виконання покарань по республіці Крим та м. Севастополь”;
  • “виправна колонія №2 Управління Федеральної служби виконання покарань по республіці Крим та м. Севастополь”;
  • “кримський філіал “Краснодарський університет МВС РФ”;
  • “Центр господарського і сервісного забезпечення МВС по республіці Крим”;
  • “Регіональний центр з підготовки до військової служби і військово-патріотичному вихованню” (“Крымпатриотцентр”).
Повідомляється, що майже всі послуги підприємці надали у межах державного оборонного замовлення Росії.
“Внаслідок злочинних дій підприємці загалом отримали з держбюджету РФ понад 12 млн російських рублів (понад 5,8 млн грн). Досудове розслідування здійснює Головне Управління СБУ в Автономній Республіці Крим”, – йдеться у повідомленні.
Прокуратура автономії повідомила, що наразі українські суди вже розглядають 13 обвинувальних актів за фактами колабораційної діяльності на Кримському півострові. Правоохоронці повідомили про підозри ще 20 особам.
Санкція інкримінованої статті передбачає до п’яти років позбавлення волі.
Напередодні керівник Прокуратури АРК та м. Севастополя Ігор Поночовний в інтерв’ю “Суспільне Крим” пояснив, що ведення підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території передбачає отримання дозволів та погоджень від окупаційних адміністрацій. З цього виникає формально склад злочину. Утім, прокуратура не планує криміналізувати бізнес, який забезпечував цивільне населення необхідними товарами, але криміналізуватиме підприємницьку діяльність, яка постачає товари та ресурси окупаційним відомствам Росії в Криму.