В Росії судитимуть за здачу в полон: військовим загрожує 10 років в’язниці

Верховний суд Росії підготував постанову про кримінальну відповідальність за добровільну здачу в полон. та роз’яснив, як суди РФ будуть розглядади кримінальні справи за новою статтею Кримінального кодексу.

Про це повідомляє російське пропагандистське інформагентство РИА Новости.

Верховний суд РФ вважає, що добровільна здача в полон містить склад злочину, якщо, як говориться в проєкті постанови суду, “є можливості чинити рішучий опір супротивникові та уникнути захоплення в полон”.

Натомість вояка не будуть судити за російськими законами, якщо він потрапив в полон, наприклад, внаслідок важкого поранення, і фізично не міг протистояти.

Повідомляється, що санкція за добровільну здачу в полон передбачає від 3 до 10 років ув′язнення. Якщо військовий перейшов згодом на сторону супротивника, його будуть судити за статтею “держзрада”, яка передбачає до 20 років колонії.

Тому, хто вперше потрапив в полон, буде важко уникнути покарання, бо йому треба повернутися будь-яким способом до частини і довести, що він “не вчиняв у полоні інших злочинів”.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.