ФБР допомагає Україні збирати докази воєнних злочинів РФ

Україна співпрацює з Федеральним бюро розслідувань США у збиранні доказів воєнних злочинів російських сил, зокрема інформацію про геолокацію і мобільні телефони.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на спецагента ФБР Алекса Кобзанця та керівника Департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка.

За словами Кобзанця, спеціального агента ФБР, який раніше працював юридичним аташе агентства в Україні, українська влада збирає цифрову інформацію з полів битв і українських міст, які окупанти зруйнували під час повномасштабного вторгнення.

Робота включає вивчення інформації з мобільних телефонів, судово-медичний аналіз зразків ДНК, а також аналіз частин тіла, зібраних на полях битв.

“Наступний крок – робота з національними постачальниками послуг у США та передача цієї інформації. Отримання інформації про абонента, отримання інформації про геолокацію, де це можливо”, – додав Кобзанець.

Американські охоронні компанії та офіційні особи були основним партнером України у її зусиллях щодо відображення російських кібератак, з якими вона боролася як мінімум із 2015 року.

Начальник відділу кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк, заявив, що кількість атак Росії на Україну за останні кілька років зросла, а в останні місяці вони стали більш цілеспрямованими.

“Для нас дуже важливо отримати якомога більше інформації про російських кіберзлочинців, тому що ми збираємо всю цю інформацію та включаємо її до наших кримінальних справ. Ми вважаємо, що це справа про воєнні кіберзлочини – щось нове. Саме тут ми побачили першу повномасштабну кібервійну”, – підсумував він.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter