Окупанти етапували з Криму до РФ чотирьох фігурантів “справи кримських мусульман”

Російські окупанти етапували з тимчасово окупованого Криму журналіста “Кримської солідарності” Вілена Темер’янова та активістів Енвера Кроша, Ріната Алієва та Едема Бекірова на територію Росії – до Ростов-на-Дону.

Про це повідомляє “Кримська солідарність” .

Дружина політв’язня Енвера Крошва Айше Крош повідомила, що про незаконне етапування стало відомо лише після того, як друзі спробували передати передачу політв’язням в СІЗО Сімферополя, але їм повідомили, що їх вже відправили на етап.

Де зараз перебувають четверо кримських татар — невідомо, але за усталеною в Криму практикою їх мають доставити до одного із слідчих ізоляторів у Ростові-на-Дону, вказують у Кримській солідарності.

Кримський адвокат Еміль Курбедінов, який захищає інтереси Енвера Кроша, назвав етапування кримчан порушенням прав автохтонного населення Криму та примусовим актом насильства.

“Черговий викрадення, так звучить і в конвенції, з території Криму політв’язнів активістів, звинувачених Росією в тероризмі. Це акт незаконного насильницького переміщення до Ростов-на-Дону. Ця ланка в цілому ланцюгу порушення прав і свобод кримськотатарських активістів, які переслідуються за політичні та релігійні погляди та переконання. Ми окремим блоком оскаржимо насильницькі викрадення з території Криму наших співвітчизників у міжнародних інстанціях”, — прокоментував етапування свого підзахисного Еміль Курбедінов.

Нагадаємо:

  • Вранці 11 серпня 2022 року в окупованому Криму російські силовики провели обшуки в Джанкої та Джанкойському районі в будинках кримських татар Сеітягі Аббозова, Вілена Темер’янова, Енвера Кроша, Мурата Мустафаєва, Едема Бекірова та Ріната Алієва, після яких їх затримали та доставили до «управління ФСБ по Криму та Севастополю», а потім відправили до сімферопольського ІТТ. ФСБ стверджує, що нібито Енвер Крош, «не пізніше 2015 року керував осередком «Хізб ут-Тахрір», визнаним терористичною на території рф, а інші затримані були її учасниками, відвідували конспіративні зустрічі, «здійснювали антиросійську діяльність», схиляли мешканців до участі в організації.
  • 12 серпня 2022 року «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Вілена Темер’янова, Енвера Кроша, Мурата Мустафаєва, Едема Бекірова та Ріната Алієва. Затриманого в Джанкої Сеітяги Аббозова «суд» відправив під домашній арешт.