СБУ повідомила про підозру незаконному окупаційному “очільнику” ЗАЕС

Служба безпеки України повідомила про підозру окупаційному “директору” Запорізької АЕС Олегу Романенку, який від’єднав станцію від енергосистеми України. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Про це повідомляє СБУ.

До “призначення” росіянин Романенко був головним інженером Балаковської атомної електростанції у Саратовській області РФ.

Після захоплення українського енергооб’єкта він став “директором” створеної окупантами “експлуатуючої організації Запорізької АЕС”, яка входить до структури “Росатому”.

З 11 березня до листопада 2022 року він забезпечив виконання вказівки Москви щодо відключення атомної електростанції від об’єднаної енергосистеми України. Він організовував роботу атомного об’єкта в інтересах Росії. Для цього він підбурював працівників АЕС підтримати окупантів і співпрацювати з ними. У випадку незгоди – погрожував звільненням та переслідуваннями з боку каральних органів РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Романенку підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) та ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter