СБУ в Одесі затримала жінку, яка збирала розвідданні про оборону міста через телеграм-канал

В Одесі співробітники Служби безпеки України затримали жінку, яка збирала та ймовірно надавала росіянам інформацію про місця базування та переміщення Сил оборони в Одесі.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Насамперед жінку цікавили локації укріпрайонів поблизу узбережжя Одещини, тому  для збору закритих відомостей фігурантка створила власний телеграм-канал, на який підписалися декілька сотень однодумців.

На ньому вона закликала своїх читачів робити скриншоти електронних карт із координатами підрозділів українських військ та надсилати їй в особисті повідомлення. Отримані відомості жінка планувала переслати російським окупантам.

Тим часом правоохоронці поетапно задокументували дії підозрюваної та затримали її. Вдома у неї виявили мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами підривної діяльності.

Слідчі повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань).

Наразі їй обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Нагадаємо, що у лютому 2023 року жителю Одеси, місцевому блогеру, заочно повідомили про підозру через пособництво державі-агресору за частиною 1 статті 111-2 Кримінального кодексу України.

За даними слідства, у червні 2021 року підозрюваний, перебуваючи на тимчасово окупованій території Донецької області, створив телеграм-канал, де транслював російську пропаганду та вів активну антиукраїнську діяльність.