В Естонії з початку року за підтримку чи виправдання російської агресії оштрафували понад 50 осіб

За перші три місяці 2023 року поліція Естонії виписала 51 штраф за виправдання війни РФ проти України чи демонстрацію військових символів Росії.

Про це повідомляє ERR  з посиланням на спеціалістку з комунікації Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонії Маар’ї Пунак.

В Естонії за виправдання війни РФ проти України або демонстрацію військового символу у соціальних мережах чи громадському просторі можна отримати штраф до 1200 євро, але середній розмір штрафу становить 400 євро.

Кожного тижня до поліції від громадян надходить близько 15 повідомлень про підтримку та виправдання війни РФ проти України в соціальних мережах або розміщення пов’язаних з нею символів, наприклад, георгіївської стрічки, в тому числі і про відомих людей. Якщо складу порушення у пості не виявлено, поліція не має підстав встановлювати особу автора публікації.

“Але це не означає, що ми не можемо надіслати йому листа, якщо обліковий запис це дозволяє, і повідомити, що його поведінка небажана. Поліція нерідко зв’язується з людьми, в цьому немає нічого незвичайного“, – сказала Пунак.

Правоохоронці можуть прийти до людини, щоб з нею поговорити, якщо виправдання війни повторюється. Більшість справ закінчується розмовою, але не завжди.

Волонтерський портал Сил оборони Естонії Propastop відстежує російську пропаганду. Його голова Андрес Лембер зазначив, що РФ використовує соціальні мережі як зброю.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.