ЄСПЛ призначив компенсацію українцю, справу про побиття якого не розслідували в Україні

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення в справі “Побокін проти України” та зобов’язав український уряд виплатити заявнику 3 тисячі євро за те, що органи не змогли ефективно розслідувати його побиття. 

Про це повідомили в суді.

Справа, щодо якої ухвалили вирок, стосується подій 2008 року. Тоді Максим Побокін пішов до київської школи, щоб забрати свою молодшу сестру. Чоловік мав помірні порушення мови та моторики, класифіковані як інвалідність середнього ступеня, однак охоронець закладу сприйняв його за нетверезого, тож силою витяг на вулицю.

Судячи з матеріалів справи, охоронець нібито не міг зрозуміти чоловіка через заїкання, тож почав на нього лаятися, а також схопив та вдарив по спині, від чого той упав. Потім нападник схопив потерпілого за шию, потягнув униз по сходах і через коридор до вхідних дверей школи.

Інцидент спричинив сильні страждання Побокіну – у нього діагностували дизартрію і, втрату ваги, безсоння та підвищену стомлюваність. Уже у 2012-му йому змінили групу інвалідності на першу.

Адвокатки чоловіка з громадської організації Social Action Centre кажуть, що стан Побокіна погіршився ще й через те, що він безрезультатно намагався домогтися справедливості, але натикався на дискримінацію. У міліції двічі відмовили порушувати кримінальне провадження та зробили це лише після звернення до прокуратури.

Справу п’ять разів закривали, а слідчі вдалися до чималих порушень, наприклад відмовлялися проводити очні ставки, а сестру потерпілого допитали через п’ять років після інциденту.

“Дільничний інспектор у присутності моєї матері запропонував “вирішити конфлікт” з охоронною фірмою, викупивши єдиний речовий доказ (шкіряну куртку зі слідами побиття), здається за 1500 гривень і. Я тоді подумав: “Вони там справді думають, що ми з мамою – якісь жебраки, яким гроші важливіші за справедливість? Чи що я недієздатний і не розумію, що таке речовий доказ?” І таких епізодів було декілька”, – розповідає чоловік про пережите.
У підсумку суд в Україні призначив компенсацію моральної шкоди Побокіну лише у 2014-му, але зробив це тільки частково. До прикладу, суд вирішив, що в тому, що чоловіка побили, частково винен він сам, бо не виконав вимогу охоронця. Цікаво, що нападник Побокіна офіційно так і не став підозрюваним.

ЄСПЛ встановив, що Україна порушила щодо Побокіна статтю про заборону катувань. Уряд, відповідаючи на запитання суду, стверджував, що Побокін не може просити компенсації, бо вже отримав гроші за свої травми в цивільному провадженні.

“Суд повторює, що стаття 3 Конвенції вимагає, щоб органи влади проводили ефективне офіційне розслідування ймовірного жорстокого поводження, навіть якщо таке поводження було заподіяне приватними особами. Цивільний засіб правового захисту, на який посилається Уряд, не можна вважати достатнім, оскільки він спрямований на відшкодування збитків, а не на встановлення та покарання винних”, – йдеться в рішенні.

Справа зайняла від початку до рішення ЄСПЛ майже 15 років.

Побокін, коментуючи рішення ЄСПЛ, побажав змін до законодавства, щоб “принаймні 50% виплачуваної суми стягали безпосередньо з осіб, відповідальних за явно неправомірні та несправедливі рішення”.