Ексглаву МВС часів Януковича Захарченка і його заступника судитимуть заочно

Справу ексміністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, його заступника Віктора Ратушняка та ексдиректора Департаменту матеріального забезпечення МВС України Павла Зінова, щодо незаконного постачання російських спецзасобів у січні 2014 року, буде розглядати колегія з трьох суддів в спеціальному судовому провадженні заочно.

Відповідне рішення ухвалив 2 травня 2023 року Святошинський суд під час підготовчого засідання, повідомляє Адвокатська дорадча група.

Захарченко, Ратушняк та Зінов обвинувачуються у тому, що “з метою озброєння особового складу працівників органів внутрішніх справ, для перешкоджання масовим акціям протесту, незаконно організували та забезпечили постачання в Україну та розмитнення російських спецзасобів (13 406 гранат) у січні 2014 року”.

Їх також звинувачують у перевищенні влади за попередньою змовою групою осіб, що призвело до безпідставної сплати митних платежів на суму понад 1, 177 млн грн.

“Російські світлошумові та газові гранати не входили до переліку спецзасобів, які перебували на озброєнні МВС України, а також не пройшли випробування МОЗ щодо можливості їх застосування правоохоронними органами. Проте 18-19 лютого 2014 року силовики застосували російські спецзасоби у Києві проти протестувальників”, — повідомили в АДГ.

Нагадаємо, у лютому 2022 року Державне бюро розслідувань завершило розслідування щодо колишнього міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка, його заступника й ексначальника департаменту матеріального забезпечення ВМС, які у 2014 році придбали в РФ гранати, що використовувалися проти учасників Революції Гідності.

У серпні 2022 року ДБР повідомило про підозру в ухиленні від сплати податків (ч. 3 ст. 212 КК України) чотирьом бізнес-спільникам ексміністра МВС Віталія Захарченка.