Окупаційного “заступника мера” Василівки на Запоріжчині засуджено до 9 років позбавлення волі

Заводський районний суд міста Запоріжжя оголосив вирок незаконному призначеному російськими окупантами “заступнику мера” міста Василівка Запорізької області. Суд визнав його винним у колабораціонізмі та призначив покарання – 9 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок суду.

За матеріалами слідства, місцевий житель Василівки обійняв посаду “першого заступника голови військово-цивільній адміністрації міста” після початку окупації міста росіянами в березні 2022 року.

До матеріалів справи долучені відео, де “заступник мера” бере участь у відкритті дитсадка  «Сонечко» 1 вересня 2022 року, а 15 жовтня 2022 року взяв участь у церемонії прийняття мешканцями Василівки фейкового “громадянства РФ”. На відео зафіксовано, як засуджений вітає присутніх та вручає російські аспорти.

В ході слідства правоохоронці допитали синів “заступника мера” Василівки, які дали проти покази і розповіли, що після захоплення росіянами міста батько залишився і свідомо обійняв посаду в окупаційній владі. А також надали слідчим листування з батьком.

Староста пояснила суду, що цей чоловік був депутатом Василівської міської ради від забороненою нині в Україні партії “Опозиційна платформа “За життя”. За її словами, торік 20 червня засуджений зателефонував їй та намагався схилити до співпраці з окупантами та запевняв, що «Росія прийшла сюди навіки». Свідок відповіла, що подумає і після цього ігнорувала неодноразові дзвінки обвинувачегого, а 1 липня 2022 року їй вдалося з третьої спроби виїхати на підконтрольну територію України до міста Запоріжжя. Від мешканців району свідок знає, що обвинувачений пропонував й іншим людям співпрацю з росіянами.

ДІї “заступника мера” Василівки кваліфіковані як зайняття громадянином України посади, повʼязаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території (ч.5 ст.111-1 ККУ).

Оскільки обвинувачений наразі перебуває на тимчасово окупованій росіянами території України, справу було розслідувано та розглянуто за його відсутності. Вирок винесено заочно.

Суд призначив йому 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter