Росія тримає за ґратами в Криму та РФ 15 незалежних журналістів

Ірина Данилович Фото: Кримський процес

Російські окупанти тримають за ґратами на території тимчасово окупованого Криму та РФ 15 незалежних журналістів.

Про це заявила голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

“Хоча, звичайно, це не можна назвати “свободою слова”, бо Росія знищила всі можливості для роботи незалежних журналістів на півострові. Тим не менш є небайдужі громадяни, які беруть на себе роль громадянських журналістів, намагаються розповідати, що там відбувається, і піддаються переслідуванням”, — сказала Печончік.

Головним джерелом загроз в Криму залишаються представники так званої влади окупантів, а найпоширенішими методами впливу на журналістів і блогерів є затримання, арешти, штрафи за звинуваченнями в адміністративних правопорушенням та кримінальне переслідування, уточнила експертка.

Торік в окупованому Криму було зафіксовано 98 атак, погроз стосовно журналістів і блогерів.  Зокрема, два випадки викрадення та катування журналістів, три напади під час затримань із непропорційним застосуванням сили з боку поліції, один факт застовування каральної психіатрії. Також зафіксовано 13 випадків перешкоджання журналістській діяльності в окупованому Криму. Здебільшого це дії судових приставів, які не допускали журналістів на політично мотивовані судові процеси, і суддів, які відхиляли клопотання про фото-, відеознімання й присутність медіа на судових засіданнях.

Станом на сьогодні в політично мотивованих кримінальних справах за ґратами на території окупованого Криму або на території РФ залишаються 15 професійних або громадянських журналістів. Троє з них ув’язнені минулого року: Вілен Темерьянов, Ернес Аметов та Ірина Данилович.

Тетяна Печончик нагадала, що в окупованому Криму серйозною залишається ситуація із ненадання медичної допомоги українським політичним в’язням, зокрема журналістам. У лютому 2023-го двоє кримських політв’язнів померли в місцях позбавлення волі через ненадання їм меддопомоги.

Нагадаємо:

  • 29 квітня 2022 року в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу. Формально запобіжний захід їй обрали лише 7 травня. Із залученням «державного адвоката» за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.
  • Співробітники ФСБ погрозами змусили Ірину Данилович підписати чисті аркуші паперу, нібито, в обмін на звільнення з під варти. Після цього її відвезли до «суду», який заарештував її за підозрою «у незаконних діях з вибуховими речовинами».
  • 28 грудня 2022 року  у Криму «Феодосійський міський суд» засудив громадянську журналістку Ірину Данилович, яку ФСБ обвинувачувала в нібито незаконному зберіганні вибухівки, до 7 років позбавлення волі у колонії загального режиму та штрафу 50 тис. рублів.