Кримського активіста Ансара Османова в РФ засудили до 20 років ув’язнення

Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону оголосив вирок кримськотатарському активісту, фігуранту так званої “справи Хізб ут-Тахрір” Ансару Османову. Його засуджено до 20 років позбавлення волі у колонії суворого режиму.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Перші 5 років Османов має провести у в’язниці.

Як повідомляє активістка Муміне Салієва, це перший такий максимальний термін у справах «Хізб ут-Тахрір» у Криму.

«Спецслужби як з ланцюга зірвалися, свавілля не має розумного пояснення… Сотні зниклих, арешти по надуманих обвинуваченнях, тортури невинних, вибиття неправдивих показів, практика таємних свідків, – це все історія аналогічних доносів НКВД, насильницька депортація мусульман у далекі табори та в’язниці, сотні дітей, які стали сиротами за живих батьків», — заявив Османов в останньому слові.

Нагадаємо, 9 лютого 2022 року з 4 години ранку в кількох районах півострова Крим співробітники ФСБ проводили обшуки в будинках кримськотатарських активістів. Після обшуків були затримані Ансар Османов, Марлен Мустафаєв, Ернест Сейтосманов та Аметхан Абдулвапов.

Ансар Османов проживав у селі Танкове Бахчисарайського району. Ансар Османов був учасником руху «Кримська солідарність» та регулярно відвідував суди з політично вмотивованих справ, допомагав проекту розвитку та підтримки дітей політв’язнів «Кримське дитинство». До арешту працював художником-різьбяром по дереву. Нині у його сім’ї без батька ростуть п’ятеро дітей.