Суд засудив роросійського пропагандиста, “експерта” каналів Медведчука Михайла Шпіра до 10 років

Суд оголосив вирок проросійському пропагандисту Михайлу Шпіру, який у якості “експерта” брав участь в ефірах на каналах колишнього народного депутата, кума президента РФ Володимира Путіна – Віктора Медведчука. Його засуджено до 10 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

За матеріалами слідства, Шпір брав участь у інформаційних операціях проти України. До початку повномасштабного вторгнення регулярно виступав в ефірах телеканалів медіахолдингу Медведчука та позиціонував себе як “експерт”. Вихваляв агресивну політику військово-політичного керівництва Росії та виправдовував тимчасову окупацію України.

Михайло Шпір закликав до фізичної розправи над українськими військовими і дискредитував одну з релігійних конфесій в Україні.

З 2020 року Шпір переховується на території Росії.

Суд визнав його винним за трьома статтями Кримінального кодексу:

  • стаття 110 — “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”;
  • стаття 161 — “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”;
  • стаття 436-1 — “Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів”.

Оскільки Шпір наразі перебуває в Росії, вирок йому було оголошено заочно. Його засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Строк відбуття покарання обчислюватиметься з моменту його фактичного затримання.

За даними “Детектора медіа”, Михайло Шпір у лютому 2017 року потрапив до бази даних “Миротворець”, як “антиукраїнський пропагандист та провокатор, за розповсюдження інформації антиукраїнського змісту та розпал міжнаціональної ворожнечі”.

За інформацією “Миротворця”, він народився в Івано-Франківську в 1986 році. Був редактором журналів “Сноб” та “Золота каста”, уповноваженою особою партії “Опозиційна платформа — За життя”.

В серпні 2020-го Шпіра побили у Львові за образливі вислови проти українців. Після цього він виїхав до Москви.

У березні 2021 року працівники СБУ провели обшуки за кількома адресами Михайла Шпіра. Знайшли документи, видані йому РФ. Тоді чоловіку оголосили про підозру.