Незаконно засуджена в Криму журналістка Ірина Данилович може повністю втратити слух – батько

Ірина Данилович Фото: Кримський процес

Незаконно засуджена в окупованому Криму громадянська журналістка Ірина Данилович майже оглухла в СІЗО. Їй досі не надають медичну допомогу, яку вона вимагає протягом останніх місяців через погіршення стану здоров’я. 

Про це розповів батько Ірини Броніслав Данилович.

“Верховний суд” Криму мав розглянути апеляційну скаргу на врок Ірині Данилович, проте засідання перенесли. Журналістку не доставили у будівлю суду, її підключили до засідання через відеоконференцзв’язок, але вона не чула питань.

“Вона практично нічого не чує, вона майже оглухла в умовах СІЗО. Вона, бідолашна, у тому залі для конференцій сиділа, запитання взагалі не чула, плакала. А при цьому лікар СІЗО Царьков (не лікар, а кат) дав висновок, що вона практично здорова. Щодня стан моєї доньки погіршується: вона може повністю оглухнути», — розповів Броніслав Данилович у коментарі «Кримської солідарності».

Через те, що Данилович не чула питань, «суд» прийняв рішення відкласти засідання до 29 червня на 11.30 і забезпечити явку обвинуваченої в залі засідань.

Раніше Європейський суд із прав людини прийняв до розгляду звернення щодо затримання громадянської журналістки Ірини Данилович у тимчасово окупованому Росією Криму.

Нагадаємо:

  • 29 квітня 2022 року в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу. Формально запобіжний захід їй обрали лише 7 травня. Із залученням «державного адвоката» за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.
  • Співробітники ФСБ погрозами змусили Ірину Данилович підписати чисті аркуші паперу, нібито, в обмін на звільнення з під варти. Після цього її відвезли до «суду», який заарештував її за підозрою «у незаконних діях з вибуховими речовинами».
  • 28 грудня 2022 року  у Криму «Феодосійський міський суд» засудив громадянську журналістку Ірину Данилович, яку ФСБ обвинувачувала в нібито незаконному зберіганні вибухівки, до 7 років позбавлення волі у колонії загального режиму та штрафу 50 тис. рублів.