ЄСПЛ прийняв до розгляду справу про незаконне затримання в Криму журналістки Ірини Данилович

Ірина Данилович Фото: Кримський процес

Європейський суд із прав людини прийняв до розгляду звернення щодо затримання громадянської журналістки Ірини Данилович у тимчасово окупованому Росією Криму, яка наразі вже засуджена незаконним “судом” до 7 років ув’язнення. 

Про це повідомляє “Крим SOS” із посиланням на адвоката Сергія Зайця.

Він розповів, що російські силовики в квітні 2022 року затримали громадську журналістку без складання протоколу або будь-якої реєстрації цього факту. Жінку утримували без зв’язку із зовнішнім світом, без доступу до адвоката в підвалі місцевого незаконного “управління ФСБ” та застосовували проти неї тортури.

“Це все є порушенням основоположних прав людини. Водночас російські силовики намагалися заперечувати факт порушення, стверджуючи, що Ірина перебувала в них добровільно, за власним бажанням, – наголосив адвокат.

Нагадаємо:

  • 29 квітня 2022 року в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу. Формально запобіжний захід їй обрали лише 7 травня. Із залученням «державного адвоката» за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.
  • Співробітники ФСБ погрозами змусили Ірину Данилович підписати чисті аркуші паперу, нібито, в обмін на звільнення з під варти. Після цього її відвезли до «суду», який заарештував її за підозрою «у незаконних діях з вибуховими речовинами».
  • 28 грудня 2022 року  у Криму «Феодосійський міський суд» засудив громадянську журналістку Ірину Данилович, яку ФСБ обвинувачувала в нібито незаконному зберіганні вибухівки, до 7 років позбавлення волі у колонії загального режиму та штрафу 50 тис. рублів.