Екскерівник Миколаївської прокуратури отримав довічне за державну зраду

Колишнього керівника Миколаївської окружної прокуратури визнано винним у державній зраді Геннадія Германа. Йогозасуджено до довічного ув’язнення з конфіскацію належного майна.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За матеріалами слідства, на початку березня минулого року Герман сам сконтактував із адміністратором проросійського телеграм-каналу, якому у подальшому надавав представникам РФ наявну в його розпорядженні інформацію військового та оперативно-службового характеру щодо поточної ситуації в м. Миколаєві та Миколаївській області.

Судовий репортер повідомляє, що з 15 березня по 4 квітня 2022 року Герман надсилав Подоляці файли «Список плен»«Ситуация Николаев», «Дільниці_для_військовополонених», «Цивільні загиблі», «ОДА 03.04.22_15 30». Це були актуальні персональні дані російських військовослужбовців та учасників незаконних збройних формувань і диверсійно-розвідувальних груп, які потрапили в український полон, відомості про кількість загиблих військовослужбовців, поліцейських та цивільних осіб.

Наприкінці лютого минулого року управління Національної поліції в Миколаївській області зареєструвало кримінальне провадження за фактом масової загибелі українських військових та цивільнмх у перші дні після російського вторгнення. Щоб опізнати тіла і передати їх рідним для захоронення, складалися списки загиблих. Герман був процесуальним керівником у цій справі і, як згодом засвідчили працівники поліції і прокуратури, постійно отримував найсвіжіші дані.

Як повідомляє Суспільне, після оголошення вироку Геннадія Германа закидали сирими яйцями. А батьки військових, які загинули під час ракетного удару по казармах у Миколаєві прийшли на суд з портретами загиблих синів.

За даними Служби безпеки України колишній керівник Миколаївської окружної прокуратури співпрацював із представниками силових структур РФ, використовуючи посередника, щоб “відвести сліди від себе”. Він передавав інформацію про: оперативну обстановку у Миколаєві та області; загиблих військових і цивільних осіб, полонених, місця їх утримання; результати обстрілів Миколаєва; добові паролі на блокпости на території області.

Щоб задокументувати зрадника, СБУ провела спецоперацію, в тому числі з імітації злочину. Як виявилося, прокурора документували — працівники Служби безпеки України зняли інформацію з месенджера Telegram і прочитали листування Германа. Кримінальне провадження заереєстрували ще 15 березня 2022-го.

Через підставну особу українська спецслужба передала фігуранту імітовані списки загиблих військовослужбовців ЗСУ. Через декілька днів ці списки уже було зафіксовано у представника РФ, за яким також стежила СБУ.