Мангера та Левіна за вбивство Катерини Гандзюк засуджено до 10 років ув’язнення

Дніпровський районний суд Києва сьогодні, 26 червня, виніс вирок у справі вбивства відомої херсонської активістки Катерини Гандзюк. Обвинувачені в замовленні та організації вбивства ексголова Херсонської облради Владислав Мангер та експомічник депутата Олексій Левін, засуджені до 10 років позбавлення волі.

Як повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на онлайн-трансляцію судового засідання, суд визнав Мангера винним у замовленні нападу на Катерину Гандзюк, а Левіна — в організації цього нападу. Обидва продовжують заперечувати свою провину.

Крім позбавлення волі, суд також призначив Магнеру і Левіну виплатити моральну компенсацію у 15 мільйонів гривень. По 5 мільйонів батькам Катерини Гандзюк, Віктору та Надії, і ще 5 мільйонів – її чоловіку Сергій Денисов.

Вирок Дніпровського районного суду Києва може бути оскаржений в апеляції протягом 30 днів з моменту його оголошення. Адвокати заявили, що подаватимуть апеляцію. До цього часу Левін і Мангер продовжать перебувати під вартою.

Суд над Владиславом Мангером та Олексієм Левіним тривав понад три роки. Мангер, за даними слідства, замовив напад, а Левін — стежив за Гандзюк і організував напад.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком. 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу.
  • 27 квітня 2020 року СБУ заявила про завершення досудового розслідування у провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Гандзюк.
  • Адвокат Закревська заявила, що Офіс генпрокурора відмовився збирати докази проти Мангера і Левіна в організації нападу на Гандзюк, а потім раптово завершив розслідування.
  • Про подробиці розслідування нападу на Катерину Гандзюк читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злив».
  • 17 жовтня 2020 року Приморський райсуд Одеси визнав Ігоря Павловського винним у приховуванні злочину проти херсонської активістки Катерини Гандзюк та призначив йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік (1 рік умовно).