Моніторингова місія ООН за три місяці задокументувала 25 випадків сексуального насильства, вчиненого окупантами

З лютого до квітня 2023 року Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 25 випадків сексуального насильства, вчинених російськими військовими та російськими в’язнями, які воюють в Україні. Серед постраждалих 16 чоловіків, 8 жінок та одна дитина – дівчинка. 

Про це йдеться в новому огляді ситуації у сфері прав людини в Україні.

Так, як зазначає Моніторингова місія ООН, випадки сталися у Донецькій, Харківській, Херсонській та Запорізькій областях у період з березня до жовтня 2022 року.

Різні види сексуального насильства здебільшого застосовувалися як форма катування, щоб отримати інформацію або
зізнання, покарати або залякати чоловіків і жінок у місцях тримання під вартою.

Сексуальне насильство щодо чоловіків (десятеро з яких були військовополоненими й шестеро – цивільними), яке вчиняли російські військові та співробітниками російських пенітенціарних установ у РФ, включало катування електричним струмом і побиття геніталій, примусове оголення, побиття або застосування електрошокера після душу, а також погрози застосувати сексуальне насильство до їхніх близьких.

Тим часом сексуального насильства зазнали двоє військовополонених та чотири цивільних жінки. Їх переважно катували електричним струмом через накладання дротів на соски, примусово оголювали, роздягали перед охоронцями-чоловіками, а також примушували користуватися туалетом у присутності чоловіка чи погрожували зґвалтуванням.

Моніторингова місія ООН також задокументувала три випадки сексуального насильства, вчинені військовослужбовцями РФ щодо двох жінок і однієї дівчинки в житлових районах Донецької області.

Протягом звітного періоду учасники Місії також отримали повідомлення про погрози сексуальним насильством двом жінкам з боку військовослужбовців ЗСУ та співробітників СБУ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter