В РФ влаштували показове судилище над 22 азовцями, які боронили Маріуполь

Росія розпочала у Ростові-на-Дону  “судовий процес” над 22 азовцями, які захищали Маріуполь та Азовсталь. Серед засуджених вісім жінок і 14 чоловіків, зокрема екскомандир роти.

Про це повідомляє Associated Press.

Росія судитиме 22 українських військовополонених, які були захоплені під час повномасштабної війни в Україні. Ворог взяв підсудних у 2022 році в Маріуполі Донецької області після тримісячної битви, що зруйнувала більшу частину міста.

Військові належать до полку “Азов”, в останні дні оборони вони перебували на металургійному комбінаті “Азовсталь”.

З 24 звинувачених двоє були повернені додому під час обмінів. Загалом 22 військовополонених залишилися на суді, з них вісім – кухарі-жінки.

Росія назвала полк “Азов” терористами. Їх можуть ув’язнити на 15 років або довічно, якщо суд визнає їхню “провину”.

Нагадаємо, Маріуполь опинився в оточенні 2 березня 2022 року, коли російські війська підійшли до нього з півдня та почали просування уздовж Азовського узбережжя. Росія захопила місто 20 травня 2022 року – після тривалої важкої оборони міста.

16 травня 2022 року з Азовсталі у Маріуполі евакуювали військовослужбовців в тимчасово окуповані Новоазовськ та Оленівку.

16 травня родини захисників Азовсталі закликали повернути з полону понад 1900 бійців, серед яких понад 700 азовців. 11 червня Україна повернула додому з російського полону 95 захисників зі Збройних Сил, Нацгвардії та Держприкордонної служби. Серед них 4 азовці.