Росіяни утримують у СІЗО Сімферополя двох жителів Бердянська, яких звинувачують у “тероризмі”

СІЗО Сімферополя, окупований Крим Фото: glava.rk.gov.ru

Правозахисники знайшли в СІЗО №2 Сімферополя двох мешканців Бердянська, яких росіяни  звинувачують у нібито підготовці теракту в окупованому місті влітку 2022 року.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

За інформацією правозахисників, в СІЗО №2 утримують Віталія Володимировича Расторгуєва (09.10.1976 року народження) та Кривцова В.В. Обох звинувачують у порушенні ст. 30 ч. 3 та ст. 361 ч. 1 КК РФ (приготування до акту міжнародного тероризму).

За даними окупаційного “слідства”, чоловіки нібито готували замах на окупаційного “мера” Бердянська Олександра Сауленка.

Як писали кримські видання, громадянина України Віталія Расторгуєва затримали у Бердянську Запорізької області влітку 2022 року. Довгий час про його долю не повідомлялося. Пізніше стало відомо, що приблизно тоді ж Расторгуєва етапували до Криму, де «Київський районний суд» Сімферополя за клопотанням ФСБ відправив його до СІЗО.

Як повідомляли окупанти, Расторгуєв був нібито «завербований по лінії громадського руху «Опір», який був створений від початку СВО співробітником СБУ Євгеном Астаховим. Ця організація підготувала до здійснення терактів та диверсій, у тому числі спрямованих на ліквідацію членів військово-цивільних адміністрацій, на території Запорізької області безліч чоловіків та жінок».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter