СБУ розслідує майже 92 тисячі кримінальних проваджень, пов’язаних з війною РФ проти України

Служба безпеки України розслідує майже 92 тисяч кримінальних проваджень, пов’язаних з повномасштабною агресією Російської Федерації. Майже 43 тис. проваджень відкриті за ст. 438 – порушення законів та звичаїв війни. 

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

“На сьогоднішній день СБУ розслідує майже 43 тис. проваджень за ст. 438 – порушення законів та звичаїв війни. І ми не просто фіксуємо ці злочини. А виконуємо всі необхідні процесуальні дії в рамках українського законодавства. Щоб рано чи пізно всі російські злочинці постали перед судом“, – зазначив очільник СБУ Василь Малюк.

Насамперед це стосується вищого військово-політичного керівництва РФ і командування армії. Вже повідомили про підозру 448 воєнним злочинцям з цієї категорії російських посадовців, зокрема більш ніж 25 командувачам окремих родів військ і армій.

Правоохоронці оголосили про підозру командиру важкого бомбардувального полку, полковнику Олегу Тимошину. Слідчі СБУ встановили, що він відповідальний за ракетні удари по житловому будинку в Дніпрі в січні цього року і по ТРЦ “Амстор” у Кременчуку в червні 2022 року.

Голова СБУ додав, що до цієї роботи долучаються й міжнародні структури, які розслідують і окремі кейси, і “магістральне” провадження про російську агресію проти України.

Сама ж спецслужба застосовує сучасні підходи для фіксації воєнних злочинів РФ. Це не тільки огляди місць злочинів, а й аналіз відкритих даних, використання різних програмних продуктів, систематична взаємодія з військовими та Офісом генпрокурора.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter