Українця засудили на 5 років за поширення у Facebook російської пропаганди

FILED - 31 May 2018, Berlin: Facebook application logo is seen on a cellular phone. Facebook decides to stop using the phone number used to identify proposed friends. Photo: Fabian Sommer/dpa

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області оголосив вирок громадянину України, який поширював у соцмережі матеріали, що містять виправдовування російської збройної  і глорифікує її учасників.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок суду.

За матеріалами справи, на початку квітня минулого року обвинувачений поширив у Facebook відео інтервʼю нібито із мешканкою Маріуполя, яка говорить, що хоче цілувати землю на Красній площі в Москві, а Путін мудрий політик. «Он самый лучший, потому что он сделал то, чего мы ждали все эти годы», — звучить фраза. На запитання про Драмтеатр співрозмовниця відповідає: «Я думаю, что это украинцы наши «драгоценные», ВСУ бабахнули туда бомбу днем, в то время, когда люди, мой муж, в частности, набирали воду…».

Також чоловік опублікував відеоматеріал під назвою «Адам Делимханов провел “воспитательную беседу” с украинскими морпехам, сложившими оружие» і ролик, що починається словами: «Украина проиграла эту войну….». Делімханов —  замглави уряду Чеченської республіки.

Всього йдеться про пʼять випадків із 26 березня по 23 червня 2022 року, коли обвинувачений репостив пропагандистські сюжети російських ЗМІ, в яких прославлялся російська агресія.

У судовому засіданні він визнав вину і сказав, що щиро кається. Суд призначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter