В Казахстані двох фанатів Росії засудитил на 5 років за сепаратизм

Суд у Казахстані оголосив вирок двом громадянам, які заявляли про підтримку Росії, у разі, якщо вона нападе на Казахстан та що Уральск – “споконвічне російське місто”. Суд визнав їх винними у сепаратизмі та розпалюванні ворожнечі. 

Про це повідомляє ORDA.

У лютому 2023 року у мережу потрапила розмова жителів Уральська Дениса Рудних та Христини Кольченко з відомим блогером,.

Під час розмови Рудних сказав, що казахстанське місто Уральськ  це “споконвічне російське місто”, назвав казахомовних казахів “мамбетами” та заявив, що у разі нападу Росії на Казахстан підтримає росіян.

“Мамбет”  це принизливе слово, яким ще з радянських часів росіяни в Казахстані почали називати казахів  вихідців з провінції, які приїжджали до міст, розмовляли казахською і не знали російської мови. Воно символізує зневажливе ставлення до місцевої казахської культури.

Через два дні поліція затримала обох мешканців Уральська та зареєструвала проти них кримінальну справу за статтею “розпалювання ворожнечі”, а потім порушила справу за сепаратистські висловлювання.

6 червня Уральський міський суд відправив Рудних за ґрати на 5 років та 2 місяці за звинуваченнями у “розпалюванні ворожнечі” та “сепаратистській діяльності”.

Кольченко отримала 5 років позбавлення волі за статтею про сепаратизм.