Кримського політв’язня Амета Сулейманова в СІЗО тримають весь день на ногах та забороняють лягти попри хворобу серця

В СІЗО-2 в тимчасово окупованому Сімферополі політв’язень, громадський журналіст Амет Сулейманов, незаконно засуджений до 12 років колоні у так званій “справі Хізб ут-Тахрір”, попри хворобу серця вимушений весь день перебувати на ногах, співробітники СІЗО забороняють йому лягати. 

Про це повідомила дружина Сулейманова Ліля Люманова на своїй сторінці у Facebook.

Цього дня по відеоконференцзв’язку відбувся розгляд клопотання про звільнення Сулейманова від покарання через важкі захворювання. Дружину допустили як слухача до зали засідання.

“Часу поговорити не було, тож ми встигли лише привітатись. Після цього він обговорив зі своїм захисником важливі моменти справи. Я просто стояла мовчки і дивилася на нього. За ці чотири місяці він змарнів… І ця коротка зачіска… Суд пройшов швидко, його перенесли на 27 вересня.Як виявилось, Амет весь день на ногах. Йому заборонено лежати. Є невеликі лавочки, на яких можна сидіти. Тобто людина не має права навіть прилягти, через це у нього набрякли ноги”, — розповіла Ліля.

Люманова сказала, що планує відвідати лікаря, який спостерігав за чоловіком під час домашнього арешту, та проконсультуватися. Вона побоюється, що його постійне перебування у вертикальному положенні може спричинити виникнення тромбів.

Амет розповів, що немає сенсу передавати йому в ув’язнення каші та вермішель швидкого приготування, оскільки окріп в СІЗО не дають, а кип’ятильники заборонені. Заварити собі чай він також не може. П’є лише розчинну каву, й то по днях, коли з крана тече гаряча вода: просто заливає нею напій.

Можливість замовити продукти онлайн у нього відсутня. Востаннє дружина робила передачу політв’язню у травні, наступна — у середині серпня, не більше 20 кілограмів.

Ліля Люманова нагадала, що Сулейманов має низку серйозних захворювань, через які не може перебувати в неволі.

“А в СІЗО-2 його просто вбивають!” — заявила жінка.

38-річний кримський татарин Амет Сулейманов — фігурант третьої бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір”.

У 2021 році російський суд засудив Амета Сулейманова до 12 років ув’язнення.

Сулейманов три роки перебував під домашнім арештом через стан здоров’я. Журналіст страждає на артеріальну та мітральну серцеву недостатність, йому необхідно терміново зробити операцію із заміни серцевого клапана.

6 квітня цього року Амета Сулейманова взяли під варту та відвезли до ізолятора. За останніми даними адвоката Еміля Курбедінова, Сулейманов постійно скаржиться на головний і серцевий біль.