В Україні отримав вирок колишній підполковник Державного космічного агентства, який після окупації Криму перейшов на бік РФ

Корольовський районний суд Житомира оголосив вирок колишньому підполковнику Державного космічного агентства України, який після початку окупації Криму Росією перейшов на бік ворога та вступив на службу до лав російської армії. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок суду.

За даними Бюро, засуджений – Сергій Кулініч. Він у 2000 році Наказом Міністерства оборони України був відряджений до Національного космічного агентства України, до структурного підрозділу Національного центру управління та випробування космічних засобів, який дислокувався у Євпаторії.

У 2012 році його було призначено на посаду інженера лабораторії. Він зокрема виконував завдання пов`язані з отриманням координатної інформації від КА « Либідь » (геостаціонарний телекомунікаційний супутник, який призначений для формування Національної системи супутникового зв`язку України).

Слідством було встановлено, що після початку окупації Криму Росією, 19 березня 2014 року, вдень у приміщенні клубу Кулініч отримав пропозицію від представників Збройних Сил Російської Федерації щодо проходження військової служби в ЗС РФ. Засуджений погодився з пропозицією і навіть агітував військовослужбовців ЗС України до переходу в російську армію, сприяв встановленню контролю ЗС РФ над Центром.

Допитаний у судовому засіданні свідок розповів, що у 2014 році проходив військову службу разом з Кулінічем з яким навчався у період з 1995 до 2000 року у військовому інституті. Після 16 березня 2014 року той зателефонував йому та попросив залишити кімнату у гуртожитку, оскільки вирішви залишитися в АР Крим.

Корольовський районний суд Житомира визнав Сергія Кулініча винним у державній зарді та дезертирстві та призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі. Оскільки засуджений досі перебуває на тимчасово окупованій території, вирок оголошено заочно, покарання він відбуватиме після того, як буде затриманий українськими правоохоронцями.

Нагадаємо, в Україні суд оголосив вирок окупаційному «військовому комісару Феодосії та Кіровського району Республіки Крим» Олександру Кабашному, який служив у Повітряних силах ЗС України та після окупації Криму зрадив присязі та перейшов на службу до Росії. Його за порушення законів та звичаїв війни через організацію і проведення призову кримчан до ЗС РФ засуджено до 8 років позбавлення волі.