Одеський суддя скаржиться на тиск з боку правоохоронців

Суддя Приморського райсуду міста Одеси Ілля Лонський заявив про втручання у його діяльність та тиск з боку Національного антикорупційного бюро та Нацполіції.

Повідомлення судді оприлюднено на сайті Вищої ради правосуддя.

В ньому йдеться про те, що в кабінет судді і в зал судових засідань, де Лонський слухав кримінальну справу, ввірвалися працівники НАБУ і Департаменту стратегічних розслідувань Наполіції. За словами судді, правоохоронці не мали ухвали про дозвіл на обшук.

В результаті у Лонського вилучили мобільний телефон, а також 2250 доларів особистих коштів, які війн віддав добровільно. Суддя пояснює, що сам із Херсона, в Одесі свого житла не має і мусить винаймати квартиру, а коштовності зберігає при собі і на банківському рахунку, щоб не вкрали.

У діях правоохоронців він вбачає ознаки замовного переслідування.

Суддя повідомив, що близько 10 років приятелює із адвокатом, який також родом із Херсона і є депутатом Херсонської міської ради, який після початку війни з родиною переїхав в Одесу. Лонський стверджує, що разом вони допомагали землякам, а також суддя нібито надав посильну допомогу в адвокатській діяльності: допоміг з ремонтом офісу та надав у користування деяку техніку. За усною домовленістю адвокат мав повернути Лонському техніку або еквівалент її вартості протягом року. Додатково суддя наголосив, що в процесуальному полі вони не перетиналися і ніяких справ за участі цього адвоката він не розглядав. Справу про адміністративне порушення, з якою повʼязане розслідування НАБУ, розглядає інший суддя, з яким Лонський підтримує лише робочі стосунки.

Дії детективів суддя вважає незаконними і нагадує про «законодавчий барʼєр від свавілля правоохоронців». А саме, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи без добровільної згоди власника або на підставі ухвали слідчого судді.

Лонський вважає, що детективи НАБУ свідомо йдуть на порушення і проникають у приміщення, нібито проводячи невідкладний обшук, насправді нікого та нічого не рятуючи і переслідуючи.

«Вочевидь співробітники НАБУ, що увірвалися до мого службового кабінету за моєї відсутності та зали під час проведення мною судового засідання, не переслідували мети врятування життя людей та майна, не переслідували осіб, які підозрюються», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, 20 червня Національне антикорупційне бюро повідомило, що в Одесі викрито адвоката на одержанні 2 тисяч доларів США хабара. Адвокат нібито вимагав кошти в військовослужбовця, обіцяючи як посередник допомогти, щоб суддя Приморського суду ухвалив рішення на його користь в адміністративній справі. Після передачі коштів адвоката затримали і кваліфікували його як замах на підбурюванні до передачі неправомірної вигоди (ч.2 ст.15, ч.4 ст.27, ч.3 ст.369 КК).