ЄСПЛ відхилив позов Росії проти України

Європейський суд з прав людини відмовив Росії у задоволенні позовних вимог проти України. РФ скаржилася на нібито «вбивства та переслідування» з 2014 року, обмеження російської мови та навіть намагалася приписати Україні відповідальність за авіакатастрофу MH17.

Про це повідомили в Мінʼюсті.

Росія в липні 2021 року подала позов за статтею Європейської конвенції з прав людини про міждержавні справи. Ця скарга росії — єдина міждержавна скарга проти України.

Він містив 10 звинувачень, серед яких відповідальність за збиття літака МН17, Росія стверджуеє, що провина України в тому, що вона «не закрила повітряний простір». Україні закидали нібито адміністративні практики «вбивств, викрадень, примусового переселення, втручання у виборче право, обмеженнях на використання російської мови та напади на російські посольства і консульства».

Також РФ скаржилась на блокування Північнокримського каналу та просила суд зобовʼязати Україну відновити подачу води до Криму і припинити «утиски» щодо російської мови. Але ЄСПЛ ще у 2021 році відмовив у цьому. Інші позовні вимоги відхилили сьогодні.

Після ретельного дослідження «матеріалів і доказів», поданих рф, а також враховуючи поведінку росії та відсутність будь-якої співпраці з березня 2022 року, ЄСПЛ відмовив у задоволенні позову в повному обсязі та вилучив його з реєстру справ.

Уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко розповіла, що росія подала всі документи і саму заяву російською мовою, хоча офіційними мовами роботи ЄСПЛ є англійська та французька. Суд закликав надати переклад, але росія постійно відтягувала.

А після того, як Рада Європи виключила росію зі свого складу, вони взагалі перестали комунікувати з будь-якими органами цієї організації. Та це не завдало ЄСПЛ ухвалити рішення.