Прокуратура АРК повідомила про підозри гендиректорам авіакомпаній “Росія” та “Nordwind Airlines” за незаконні рейси в Крим

Прокуратура Автономії Республіки Крим повідомила про підозри двом генеральним директорам російських авіакомпаній “Росія” та “Nordwind Airlines”, які незаконно здійснювали рейси до тимчасово окупованого Криму. Підозри оголошені за ч. 3 ст. 332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

Правоохоронці встановили, що підозрювані на посаді гендиректорів авіакомпаній організували схему незаконного переправлення людей через державний кордон України – з РФ на територію тимчасово окупованого півострова Крим та у зворотному напрямку.

З 2018 по 2022 рік загалом ці авіакампанії здійснили понад 10 тисяч рейсів з аеропортів 25 російських міст до закритого аеропорту “Сімферополь”. Під час планування польотів компанії підтримували координацію з російськими органами державного управління, зокрема Росавіацією.

Регулярні рейси були здійснені  після закриття всіх повітряних пунктів пропуску через український держкордон та всупереч нормам міжнародного права та національного законодавства України.

Санкція інкримінованої статті передбачає ув’язнення до дев’яти років позбавлення волі.

Читайте також: Літаки та компанії: В Україні суд заочно арештував 65 російських повітряних суден, що літали в окупований Крим

Нагадаємо:

  • Після анексії Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.