Путін не поїде до ПАР на саміт, бо його арештують

Президент Росії Володимир Путін не поїде на 15-й саміт країн БРІКС, що заплановано на серпень у Південно-Африканській Республіці.  

Про це повідомив Офіс президента ПАР.

15-й саміт країн БРІКС — Бразилії, росії, Індії, Китаю та ПАР — стане першим самітом БРІКС, який відбудеться за особистої участі представників країн після пандемії COVID-19. На саміт приїдуть глави всіх держав-членів БРІКС, окрім власне путіна. У Південній Африці зазначили, що «за взаємною згодою» президент Росії не буде присутній. Його замінить голова російського міністерства закордонних справ Сергій Лавров.

Нагадаємо, у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президентавидав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої при президентові РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Суд визнав, що є достатні підстави вважати, що Володимир Путін та Марія Львова-Бєлова несуть відповідальність за військовий злочин у вигляді незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих територій України до Російської Федерації, на шкоду українським дітям. Ордер означає, що Путіна мають заарештувати на території країн, які ратифікували Римський статут.

Отже Південно-Африканська Республіка ратифікувала цей документ, тож зобов’язана була б арештувати путіна, якби він приїхав. Хоча в ПАР намагалися всіляко уникнути цього: пропонували Путіну долучитися до саміту онлайн, планували змінити своє законодавство тощо. Президент ПАР Сиріл Рамафоса навіть заявив, що арешт Путіна буде рівносильний оголошенню війни.