СБУ повідомила про підозру блогеру Шарію: допомагав росіянам монтувати відео допитів українських військовополонених

Проросійському блогеру Анатолію Шарію повідомили про нову підозру в державній зраді в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб.

Про це повідомив Офіс генпрокурора.

Прокуратура не називає імені підозрюваного, але з матеріалів справи випливає, що йдеться про Анатолія Шарія — главу забороненої в Україні «Партії Шарія» та власника однойменного Youtube-каналу.

Слідство зазначає, що Шарій організовує з Іспанії піар-акції проросійської спрямованості, створює й поширює політично заангажовані тенденційні сюжети антиукраїнського змісту.

Також слідство встановило, що навесні 2022 року він змовився з колишнім начальником Головного управління Нацполіції у Вінницькій області, який із 2018 року працює на ФСБ РФ.

За даними слідства, Шарій та Шевцов розробили медіапроєкт для дискредитації України та ЗСУ, який передали кураторові з ФСБ.

Як йдеться в повідомленні, Шарій допомагав ФСБ робити постановочні відео з допитів українських полонених: особисто підказував, як правильно знімати допит і які запитання ставити військовополоненим. А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи із нього «невигідні» для РФ моменти. Змонтовані сюжети Росія потім використовувала для штучної дискредитації військово-політичного керівництва України, зокрема, на міжнародній арені.

16 лютого 2021 року Служба безпеки України повідомила Анатолію Шарію, який проживає в Іспанії, про підозру за статтями про державну зраду і порушення рівноправності громадян.

Вінницька журналістка-розслідувачка, волонтерка та голова громадської організації «Автомайдан Вінниччина» Таїсія Гайда разом з  ветеранами АТО та ГО «Автомайдан Вінниця”  викрили севастопольського сепаратиста Антона Шевцова, призначеного керувати обласною поліцією у 2016 році, і домоглися його звільнення з посади, відкриття кримінальної справи і затримання. Однак завдяки  затягуванню у суді обрання запобіжного заходу Шевцов вийшов з-під варти і втік до окупованого Криму. У березні 2023 року СБУ повідомила Антону Шевцову про підозру у державній зраді.

Детальніше читайте і дивіться матеріали ЦЖР, створені за участі Таїси Гайди: 

«Сепар» Шевцов: З МВС України на службу ФСБ 

«Сепар» Шевцов: як підозрюваний у держзраді займається українськими військовополоненими та їхніми родичами».