Ще двоє кримьских суддів-зрадників засуджені до 15 років за державну зраду

Подільський районний суд Києва оголосив вироки двом колишнім українським суддям, які навесні 2014 року напочатку окупації Криму Росією зрадили присязі та перейшли на службу до незаконно створених окупантами на півострові судових органів. Їх визнано винними у державній зраді. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації із посиланням на вироки суду.

Засуджені двоє колишніх суддів Ялтинського міького суду АР Крим, на базі якого росіяни створили незаконний свій судовий орган.

За матеріалами слідства, засуджені після окупації Криму Россією продовжили роботу у складі незаконного органу судової влади РФ на посаді так званих «громадян, які заміщають посади суддів судів, що діють на територіях Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя», внаслідок чого у подальшому виносили судові рішення іменем РФ на посадах «судді» незаконного створеного «Ялтинського міського суду Республіки Крим», чим надали допомогу представникам іноземної держави у переході судової системи України на відправлення правосуддя на підставі законодавства іноземної держави – РФ.

Подільський районний суд оголосив вирок суддям-зрадницям заочно, оскільки вони перебувають на тимчасово окупованій території. Їх засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, покарання вони відбуватимуть з моменту затримання українськими правоохоронцями.

Нещодавно також Подільський районний суд Києва оголосив вирок колишній судді Совєтського районного суду АР Крим Олені Тощевій, яка після окупації півострова Росією перейшла працювати у незаконно створені російські судові органи та виносити рішення іменем РФ. Її засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.