РФ використала для теракту в колонії в Оленівці термобаричний гранатомет – слідство

EDS NOTE: GRAPHIC CONTENT - In this photo taken from video a view of destroyed barrack at a prison in Olenivka, in an area controlled by Russian-backed separatist forces, eastern Ukraine, Friday, July 29, 2022. Russia and Ukraine accused each other Friday of shelling a prison in a separatist region of eastern Ukraine, an attack that reportedly killed dozens of Ukrainian military prisoners who were captured after the fall of a southern port city of Mariupol in May. (AP Photo)

В ніч на 29 липня 2022 року Росія вчинила теракт на території виправної колонії в тимчасово окупованій Оленівці, де утримувала полонених бійців “Азову”, використав при цьому реактивний термобаричний гранатомет.

Про це повідомляє “Укрінформ” з посиланням на  Управління інформаційної політики Офісу генерального прокурора.

Як повідомляється, представники Офісу генпрокурора 29 липня 2022 року після нічного теракту росіян до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості за фактом обстрілу військовими РФ колишньої виправної колонії в селищі Оленівка на Донеччині, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України – про порушення законів та звичаїв війни.

Співробітники Головного слідчого управління СБУ в ході досудового розслідування провели комплексну експертизу зброї та слідів і обставин її використання. За  висновком експертизи – вибух на території колишньої виправної колонії в Оленівці було спричинено внаслідок застосування реактивного термобаричного гранатомета.

В Офісі генпрокурора поінформували, що за результатами проведених судових молекулярно-генетичних експертиз з-поміж загиблих внаслідок вибуху в колонії смт Оленівка у ніч з 28 на 29 липня 2022 року, чиї тіла вдалося повернути на підконтрольну Україні територію, ідентифікували 33 особи.

Як пише видання, наразі триває ідентифікація інших 24 повернутих тіл, які могли перебувати у цій колонії, та проводяться відносно них відповідні експертизи.

Також серед повернутих на підконтрольну Україні територію допитано як потерпілих 13 військовослужбовців, які утримувалися окупантами в одному із приміщень колишньої виправної колонії в смт Оленівка, де стався вибух.

Нагадаємо, 29 липня 2022 року російські війська здійснили артилерійський обстріл колонії в окупованій Оленівці на Донеччині , щоб приховати тортури та розстріли українських військовополонених, які там утримуються. При цьому заявами, що колонію обстріляли українські Збройні сили, російські окупанти намагаються обвинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів».