Справу проти Януковича про захоплення ним державної влади скеровано до суду

Звинувачувальний акт  у справі проти колишнього президента Віктора Януковича та колишнього заступника міністра юстиції Володимира Богатиря щодо захоплення ними державної влади у 2010 році скеровано до суду. 

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Працівники ДБР завершили досудове розслідування цього кримінального провадження у липні минулого року. Стороні захисту було надано доступ до матеріалів досудового розслідування.

За матеріалами слідства, з вересня по жовтень 2010 року Янукович і ексзаступник міністра юстиції України незаконно повернули в дію Конституцію від 28 червня 1996 року. Це призвело до незаконного збільшення владних повноважень президента України.

Розслідування здійснювалося за спрощеною (заочною) процедурою, оскільки фігуранти справи уже впродовж тривалого часу переховуються від органів слідства та суду.

Процесуальне керівництво здійснювали прокурори Офісу генерального прокурора.

Нагадаємо:

  • Вищий антикорупційний суд (ВАКС) у жовтні 2021 року задовольнив клопотання детектива Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і заочно заарештував Олександра Януковича у справі про незаконне заволодіння резиденцією «Межигір’я», у якій 7 жовтня ВАКС також заочно заарештував його батька, колишнього президента України Віктора Януковича. Вони обидва переховуються в Росії.
  •  24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно засудив екс-президента України Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду і пособництво у веденні агресивної війни проти України з боку Російської Федерації.
  • 24 червня 2020 року Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому президенту Віктору Януковичу і двом колишнім міністрам оборони у державній зраді на користь Росії – вони цілеспрямовано знищували обороноздатність країни.
  • 29 січня 2021 року слідчі ДБР за погодженням з прокурорами Офісу генпрокурора повідомили про підозру колишньому президенту України Віктору Януковичу в державній зраді (ч.1 ст.111 КК України) за підписання «харківських угод», якими було продовжено на 25 років строк перебування Чорноморського флоту РФ у Криму.