На Одещині затримали учасника “самооборони Криму”, який брав участь в окупації півострова

Прокуратура Автономної Республіки Крим спільно з поліцією та Департаментом контррозвідки СБУ на Одещині затримала та повідомила про підозру учаснику незаконного збройного формування «самооборона Криму». 

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, затриманий «самооборонівець» – Костянтин Кукштель.

За матеріалами слідства, він наприкінці лютого 2014 року долучився до лав незаконного збройного формування «Самооборона Криму». Разом з іншими учасниками НЗФ, підозрюваний був задіяний у охороні мітингів проросійських сил та блокуванні адміністративних будівель у місті Судак.

Також «самооборонівці» патрулювали вулиці міста, здійснювали незаконні перевірки документів громадян України та обшуки транспортних засобів. Окрім того, «ополченці» охороняли «громадський порядок» під час проведення незаконного «референдуму» в Криму у 2014 році.

За свої «заслуги» перед окупантами «самооборонівець» отримав медаль «За захист Криму».
У подальшому, розчарувавшись в «ідеях руського міра» підозрюваний переїхав на материкову частину України де і був затриманий правоохоронцями автономії.

За результатами проведених обшуків за місцем проживання підозрюваного, виявлено та вилучено речові докази, що підтверджують його протиправну діяльність, в тому числі і медаль від окупантів.

Він підозрюється у вчиненні державної зради, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також участі у незаконному збройному формуванні (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 110 та ч. 2 ст. 260 КК України в редакції від 2014 року). Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі.

Наразі, судом задоволено клопотання прокуратури автономії та застосовано до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави.

Нагадаємо:

  • Прокуратура Автономної Руспубліки Крим направила до суду овинувальний акт проти командира 5 роти незаконного збройного формування «Самооборони Криму» Андрія Ляутіна. Його звинувачено у сприянні окупації півострова та координуванні дій незаконного збройного формування.
  • Прокуратурі Автономної Республіки Крим за допомогою програми за технологією розпізнавання облич, за місяць вдалося ідентифікувати 70 учасників незаконного збройного формування “Самооборона Криму”, яке сприяло Збройним силам РФ в окупації Криму.