Командира 5 роти «Самооборони Криму» судитимуть за сприяння окупації півострова

Прокуратура Автономної Руспубліки Крим направила до суду овинувальний акт проти командира 5 роти незаконного збройного формування «Самооборони Криму» Андрія Ляутіна. Його звинувачено у сприянні окупації півострова та координуванні дій незаконного збройного формування. 

Про це повідомили в прокуратурі АРК.

За матеріалами слідства, Ляутін був призначений командиром незаконного формування у лютому 2014 року.

“Він та його підлеглі брали участь у захопленні об’єктів критичної інфраструктури півострова, забезпечували функціонування незаконно створених блок-постів, патрулювали вулиці та проводили безпідставні обшуки громадян України. Під його керівництвом «Самооборона Криму» також забезпечувала проведення незаконного «референдуму», здійснюючи спостереження та патрулювання на «дільницях», – повідомили в прокуратурі.

Андрій Ляутін також отримав від окупантів псевдонагороди «За повернення Криму» та «За захист Криму».

Його дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 260 (участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 2 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України).

Нагадаємо, прокуратура АРК повідомила  про підозру командиру полку НЗФ «Самооборона Криму» та двом іншим «самооборонівцям». Вони брали активну участь та сприяли Збройним силам рф в окупації півострова у 2014 році. Зокрема проводили незаконні перевірки громадян та обшуки.

Також до суду скеровано обвинувальний акт стосовно громадянина України Армена Мартояна (Самвела), керівника 4 роти незаконного збройного формування «Самооборона Криму», який обвинувачується у вчиненні ряду тяжких злочинів під час окупації півострова рф у 2014 році.