Суд Британії відмовив російському олігарху у поверненні супер’яхти за 43 мільйони євро, що заарештована в рамках санкційного режиму

Високий суд Англії та Уельсу ввідхилив позов росіянина Сергєя Науменка про повернення йому супер’яхти Phi, яка була арештована британським урядом  навесні 2022 року в межах санкційного режиму.

Про це повідомляє PA Media.

Науменко стверджував, що арешт його ‘яхти – помилка тодішнього міністра транспорту Британії Гранта Шаппса, оскільки він не перебував під санкціями, а арешт став “непропорційним втручанням” у його право власності.

Суддя дійшов висновку, що затримання яхти справді порушило “право власності” Науменка. Але він зазначив, що суспільний інтерес у спробі Великої Британії здійснити “якомога глибший вплив” на Росію за допомогою режиму санкцій має більше значення.

Також у рішенні вказано, що Науменко має “великі статки” і не стверджує, що “зазнає фінансових труднощів” через арешт “розкішної супер’яхти”.

Водночас суд підтвердив відсутність доказів того, що росіянин обіймав будь-яку політичну або урядову посаду в Росії чи мав будь-який зв’язок із російським президентом Владіміром Путіним.

Уряди США та Європи затримали десятки супер’яхт, що належать відомим російським олігархам, які перебувають під санкціями. Загальна їх вартість становить близько 3,7 мільярда доларів.

Минулого року на аукціоні вперше продали заарештовану в Гібралтарі яхту Axioma російського олігарха Дмитрія Пумп’янського за 37,5 мільйона доларів.