В СІЗО у незаконно засудженого кримського художника Богдана Зізи різко погіршився стан здоров’я – обмудсман

У незаконно засудженого в РФ до 15 років позбавлення волі кримського активіста Богдана Зізи після проведеного голодування значно погіршилось здоров’я, він схуд на 10 кг, однак в СІЗО йому не надають медичну допомогу.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

«У кримського художника та активіста Богдана Зізи почалися проблеми зі шлунком після завершення голодування. Організм не сприймає їжу після тривалої перерви», – зазначив омбудсмен України.

Він нагадав, що голодування тривало 17 днів, головною вимогою Богдана було позбавити нав’язаного йому російського громадянства та звільнити всіх українських політв’язнів.

«Хлопець схуд на 10 кілограмів. Будь-які інші деталі щодо стану його здоров’я наразі невідомі. Богдан Зіза, як повідомляють його рідні, залишається в ізольованій камері. Адвокат подав апеляцію на рішення Південного окружного військового суду Ростова-на-Дону, який засудив українця до 15 років позбавлення волі. Невдовзі Богдана Зізу мають етапувати до Новочеркаська», – додав Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що ненадання належної медичної допомоги громадянам України, позбавленим свободи Росією з політичних мотивів, має системний характер. Це завдає шкоди здоров’ю, загрожує життю й може призвести до летальних наслідків.

Він також вертає увагу світової спільноти, що РФ продовжує грубо порушувати міжнародне гуманітарне право та Женевську конвенцію, відповідно до якої ненадання меддопомоги прирівнюється до катувань і тортур, а також суперечить гарантованим нормам статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

«Росія має звільнити Богдану Зізу та інших незаконно утримуваних українських громадян!», – заявив омбудсмен України.

Нагадаємо: