ДБР передало до суду справи про держзраду колишньої української судді, яка очолила незаконний “Верховний суд ЛНР”

Державне бюро розслідувань завершило розслідування кримінальнох справи проти двох колишніх українських суддів, які зрадили присязі України та пішли на співпрацю з російськими окупантами. Зокрема до суду скеровано справу колишньої судді Луганської області Світлани Трифанової, яка у 2018 році отримала посаду голови фейкового “Верховного суду” терористів ЛНР.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

За матеріалами слідства, наразі обвинувачена координує діяльність «судової гілки влади» на тимчасово окупованих територіях Луганщини. Вона регулярно дає інтерв’ю пропагандистським ЗМІ, здійснює безпосередній розгляд справ проти українців на окупованих територіях.

“Жінка обвинувачується у публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу та до захоплення державної влади, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та державній зраді (ч. 3 ст. 109, ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111 КК України)”, – повідомили в ДБР.

Інший суддя з Донеччини вже 9 років очолює так званий суд в окупованому Тельманівському районі Донецької області. Після захоплення частини Донецької області проросійськими незаконними збройними формуваннями він не виїхав з тимчасово окупованої території, а почав сприяти створенню та функціонуванню фейкових судових органів.

Псевдосуддя виносить юридично нікчемні вироки громадянам України та звітує про свої «рішення» на брифінгах та пресконференціях для пропагандистських ЗМІ. Крім того, за фіктивними рішеннями він активно стягує з місцевих мешканців судові збори та штрафні санкції для поповнення окупаційної «казни».

Колишній суддя обвинувачується за участь у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України).