Ексгенерал СБУ Шайтанов засуджений до 12 років тюрми за спробу теракту та державну зраду

Шевченківський районний суд Києва оголосив вирок колишньому співробітнику Служби безпеки України генерал-майору Валерію Шайтанову. За замах на скоєння терористичного акту та державну зраду його засуджено до 12 років  позбавлення волі.

Про це повідомляє пресслужба СБУ та Офісу генерального прокурора.

За матеріалами слідства, Шайтанов, який був одним із колишніх керівників Центру спеціальних операцій «А» СБУ, перебував на агентурному зв’язку під псевдонімом «Бобиль» у полковника ФСБ Росії Ігоря Єгорова.

Останній до 2014 року регулярно відвідував Україну для участі в заходах міжвідомчої взаємодії ФСБ та СБУ й налагоджував контакти зі старшими офіцерами української спецслужби. Саме там він і завербував Шайтанова.

Також слідчі встановили, що Шайтанов збирав і передавав росіянам інформацію про таємні операції під час війни на Донбасі й те, хто зі співробітників СБУ був залучений у цих операціях.

Контррозвідка СБУ затримала Шайтанова у квітні 2020 року. У спецслужбі стверджували, що він також планував убивство добровольця Адама Осмаєва. Згодом суд узяв ексгенерала під варту.

Суд визнав Шайтанова винним за ч. 1 ст. 111ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України. Йому призначили 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • 14 квітня контррозвідка затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, який, за версією слідства, працював на ФСБ РФ, з підозрою у державній зраді та вчиненні терористичних актів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.
  • Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід для викритого контррозвідкою СБУ агента ФСБ Шайтанова – утримання під вартою строком 60 діб.
  • 15 квітня російські ЗМІ повідомили про нібито затримання у Криму співробітниками ФСБ Росії громадянина України за обвинувачення у «шпигунстві та спробі організації теракту».