НАЗК включило до списку кандидатів на санкції білоруських суддів, які підтримують війну проти України

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розширило список кандидатів на запровадження санкцій. У нього увійшли 24 суддів, причетних до репресій стосовно громадян Білорусі, які висловлюють свою підтримку Україні та виступають проти російської агресії. 

Як повідомляє пресслужба НАЗК, відомство отримало лист від представників білоруської опозиції з переліком осіб та компаній, які активно підтримують російську агресію проти України в Республіці Білорусь.

Крім суддів до переліку кандидатівна санкції потраплять 15пропагандистів, які доклалися до розв’язання війни, поширення російської брехні та виправдання російської агресії. Крім цього, списки кандидатів поповнять й інші особи та організації, пов’язані з так званою Союзною державою Білорусі та росії, які причетні до примусового переміщення українських дітей.

“Кожен суддя, який засуджує людей за підтримку України та миру, кожен пропагандист, який підбурює до неспровокованої агресивної війни, а найголовніше, особи, які причетні до викрадення українських дітей, мають відчути конкретні наслідки своїх дій. Потрапляння до переліку кандидатів на санкції є важливим кроком на цьому шляху”, – підкреслив очільник НАЗК Олександр Новіков.

Ці пропозиції НАЗК вже надіслало до Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України та Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, Кремль працює над більшим використанням ресурсів Республіки Білорусь у війні проти України. Крім того, Росія також прагне повністю контролювати білоруський оборонно-промисловий комплекс. Наприкінці 2022 року Росія перекинула до Білорусі партію зенітних ракетних комплексів «Тор-М2К».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter