НАЗК внесло до списку спонсорів війни власника AliExpress

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку спонсорів та причетних до розв’язаної Росією війни китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited, що володіє інтернет-магазином AliExpress. 

Про це повідомили у НАЗК.

Станом на 2023 рік компанія продовжує вести справи у Росії, надаючи майданчик для продажів закордонних товарів. Прибуток дочірньої російської компанії, зареєстрованої у Сінгапурі, за 2022 рік склав 16,3 мільярда рублів або близько 160 мільйонів доларів.

Українські посадовці також вважають, що на AliExpress продають товари з міді, купленою китайською компанією Quzhou Nova на окупованому росіянами Дебальцевському заводі металургійного машинобудування.

Окрім цього на платформі цензурують повідомлення про російське вторгнення. Так, профіль українського стримера Дмитра Ромашка, який мав на AliExpress понад 268 тисяч підписників, заблокували на 30 днів за публікацію про війну в Україні. Водночас проросійські дописи на платформі не видаляють.

Наразі у переліку спонсорів війни понад 24 тисячі осіб, а також щонайменше 25 провідних світових компаній, серед яких китайські Xiaomi й Great Wall, угорський OTP Bank, австрійський Raiffeisen Bank International, французька мережа Auchan та інші.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter