Незаконно засуджена в Криму журналістка Ірина Данилович втратила слух на ліве вухо

Журналістка та медсестра Ірина Данилович, кезаконно засуджена в Криму до сіми років позбавлення волі за обвинуваченням у нібито зберіганні вибухового пристрою, повністю втратила слух на ліве вухо.

Про це повідомляє Центр прав людини ZMINA з посиланням на батька Броніслава Даниловича.

Російська влада незаконно депортувала ув’язнену українську правозахисницю та громадянську журналістку Ірину Данилович до Росії та відмовляє їй у наданні медичної допомоги у в’язниці.

Правозахисники вимагають негайно та беззастережно звільнити бранку Кремля, дозволити їй повернутися до України та забезпечити їй надання своєчасної та якісної медичної допомоги, поки вона перебуває у в’язниці.

Відповідну заяву 22 серпня оприлюднила низка українських та міжнародних правозахисних груп: Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Центр громадянської просвіти “Альменда”, Регіональний центр прав людини, Кримський процес, Front Line Defenders, Human Rights Watch, Міжнародна федерація прав людини та Всесвітня організація проти катувань у межах Обсерваторії захисту правозахисників.

Нагадаємо:

  • 29 квітня 2022 року в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу. Формально запобіжний захід їй обрали лише 7 травня. Із залученням «державного адвоката» за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.
  • Співробітники ФСБ погрозами змусили Ірину Данилович підписати чисті аркуші паперу, нібито, в обмін на звільнення з під варти. Після цього її відвезли до «суду», який заарештував її за підозрою «у незаконних діях з вибуховими речовинами».
  • 28 грудня 2022 року  у Криму «Феодосійський міський суд» засудив громадянську журналістку Ірину Данилович, яку ФСБ обвинувачувала в нібито незаконному зберіганні вибухівки, до 7 років позбавлення волі у колонії загального режиму та штрафу 50 тис. рублів.