Російські окупанти переслідують у Криму у «справі Хізб ут-Тахрір» 106 громадян України – КримSOS

Обшук у Криму, 27 березня 2019 року, фото: Кримська солідарність

106 громадян України стали жертвами політичних переслідувань у «справах Хізб ут-Тахрір» у тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомив аналітик правозахисної організації КримSOS Євген Ярошенко.

«За понад дев’ять років окупації Криму Росією, 106 громадян України стали жертвами переслідувань у «справах Хізб ут-Тахрір». Четверо з них уже відбули покарання, а 84 досі позбавлені волі на строк від 8 до 20 років. Ув’язнений у 2019 році кримський татарин Джеміль Гафаров помер за ґратами 10 лютого 2023 року», – сказав Ярошенко.

На його думку, російська окупаційна влада в Криму намагається видати кримських татар за екстремістів та диверсантів, влаштовуючи обшуки в їхніх будинках.

Нагадаємо:

  • 24 серпня 2023 року в окупованому Криму в Бахчисараї російські силовики провели обшуки в будинках у активістів «Кримської солідарності»: Аметхана Умерова, Сейдамета Мустафаєва, Руслана Асанова, Абдулмеджита Сейтумерова, Ельдара Якубова та Ремзі Німетулаєва. Після завершення слідчих дій їх затримали за статтею 205.5 Кримінального кодексу РФ (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації) та відвезли до «кримського управління ФСБ» у Сімферополі.
  • В Криму «Київський районний суд» Сімферополя заарештував на два місяці – до 23 жовтня – шістьох затриманих 23 серпня у Бахчисараї активістів громадського об’єднання «Кримська солідарність». Вони стали фігурантами нового епізоду сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман», оскільки російська спецслужба заявила про нібито їхню причетність до діяльності ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір», яка заборонена в Росії, але вільно діє в Україні та інших країнах світу.