В Україні з початку війни за корегування російських обстрілів засуджені щонайменше 163 людини

З 24 лютого 2022 року, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну українські суди оголосили вироки 163 громадянам за наведення російських снарядів. 

Про це розповів начальник управління Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу генерального прокурора Іван Кісілевич.

За його словами, загальна кількість викритих навідників сягає 410. Переважно цих людей звинувачують у держдавній зраді, колабораційні діяльності чи несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Найбільше випадків викриття було в Київській, Харківській, Хмельницькій, Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській, Одеській, Донецькій, Львівській та Луганській областях. Із загальної кількості російських інформаторів 314 – чоловіки, а 96 – жінки.

Нагадаємо:

  • Суд оголосив вирок коригувальнику російських ракетних ударів по Краматорську. Його визнано винним у державній зраді та призначено максимальне покарання – 15 років за ґратами.
  • Служба безпеки України встановила особи двох коригувальників російських ракет по селу Гроза на Харківщині, де загинули 53 цивільних, серед них – малолітня дитина. Ще шестеро цивільних були поранені.
  • Чоловіка, який коригував російські удари по Харкову та Чернівцях, суд визнав винним у держзраді, його відправили до в’язниці на 15 років.