Російські силовики вдерлися з обшуками до активістів “Кримської солідарності”

З четвертої години ранку 24 серпня 2023-го російські силовики в тимчасово окупованому Бахчисараї провели серію обшуків у будинках активістів “Кримської солідарності” та їхніх родичів. 

Про це повідомляє “Кримська солідарність”.

Зокрема обшуки пройшли в Аметхана Умерова, Сейдамета Мустафаєва, Руслана Асанова, Абдулмеджита Сейтумерова, Ельдара Якубова та Ремзі Німетулаєва.

Будинок Сейдамета Мустафаєва повністю оточили російські силовики. Вони не дозволяють кримським татарам підійти ближче 300 метрів від будинку.

“Одна людина під’їхала ближче, стояла за 150 метрів від будинку. До нього одразу підійшли співробітники, які прибули на обшук, із запитанням: “Що ти тут робиш?”. Він їм поставив зустрічне запитання. На це вони схопили його за волосся і потягли по землі, обшукали всю машину, переглянули прописку в паспорті. У старому місті ситуація не краща, зібралися старійшини, але їм сказали: “Підійдете ближче, заберемо вас усіх”, – розповіли активісти “Кримської солідарності” у тимчасово окупованому Бахчисараї.

Адвокат Едем Семедляєв заявив, що російські силовики не допустили його до свого підзахисного Умера Аметхана, чим порушують базове право людини.

Як повідомляють активісти, після обшуків Мустафаєва, Сейтумерова, Німетулаєва та Якубова відвезли до будівлі незаконного “управління ФСБ” у тимчасово окупованому Сімферополі.

Дружина Ельдара Якубова розповіла, що під час затримання її чоловіка російські силовики зачитали протокол, у якому була озвучена стаття 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

“Чоловік сам їм відчинив двері, вони як зайшли, одразу почали вимагати наші телефони. Потім вони зачитали протокол, в якому була озвучена стаття 205.5, зачитали кілька прізвищ. Слідчий був Костін Дмитро Олексійович. Провели обшук, також взяли документи чоловіка — паспорт та документи про освіту. Вилучили два планшети та телефон чоловіка”, – заявила Айше Якубова, дружина Ельдара Якубова.

Нагадаємо: