Росія утримує в Криму понад 180 політв’язнів – гепрокурор Андрій Костін

СІЗО Сімферополя, окупований Крим Фото: glava.rk.gov.ru

В окупованому Криму РФ утримує понад 180 українських політв’язнів, з березня 2022 року до адміністративної відповідальності притягнули щонайменше 370 осіб за «дискредитацію армії РФ».

Про це заявив генпрокурор Андрій Костін на пресконференції в Києві напередодні третього саміту Кримської платформи.

«Увесь час окупації політика Росії була спрямована на дискредитацію України шляхом переслідування проукраїнськи налаштованих громадян…. Окупаційні правоохоронна та судова системи працюють як репресивний механізм для переслідування і залякування цивільного населення в Криму», – зазначив він.

За словами Костіна, всі ці дев’ять років ворог проводить незаконні обшуки, затримання, які супроводжуються тортурами, більшість випадків закінчуються тюремним ув’язненням.

«Понад 180 українських політв’язнів у Криму стали жертвами окупантів», – повідомив він.

Також Костін звернув увагу на політичні переслідування кримчан, не згодних із війною проти України. «З березня 2022 року за публікацію або демонстрацію закликів зупинити війну окупаційна влада притягнула до адміністративної відповідальності за так звану дискредитацію армії РФ щонайменше 370 осіб», – наголосив він.

За його словами, сукупний розмір застосованих до них штрафів уже становить понад 12 млн російських рублів.

«Будь-які публічні висловлювання жителів Криму про необхідність відновлення територіальної цілісності України зустрічають жорстокі системні переслідування з боку окупаційних силовиків. Вважається, що саме внаслідок страху переслідування і репресій жителі Криму не демонструють так активно власну позицію – тому, що там панує терор», – зазначив Костін.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя здійснює процесуальне керівництво у 127 кримінальних провадженнях за фактами незаконного позбавлення волі осіб за їхню проукраїнську позицію чи участь у відповідних заходах, а також в одному – за фактом неналежного надання меддопомоги українським політв’язням.

Як повідомлялося, за даними Кримськотатарського Ресурсного Центру станом на квітень 2023 року, в окупованому Криму росіяни незаконно утримують 168 кримських політв’язнів, 119 з них – кримські татари.

За даними КримSOS, станом на 14 березня 2023 року з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну щонайменше 644 громадяни України стали жертвами насильницьких зникнень у Херсонській області. У багатьох випадках російські окупанти вивозять їх до окупованого Криму.

Центр журналістських розслідувіань постійно інформує про те, що російські окупанти викрадають жителів тимчасово зайнятих територій. Декого повертають додому, декого – депортують, а з деяких мешканців ліплять «терористів» і «шпигунів».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.