СБУ арештувала російські активи на майже 190 мільярдів гривень, до 4 тисяч компаній запроваджені санкції

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну за матеріалами Служби безпеки України були арештовані бізнес-активи російських олігархів, які фінансують війну, майже на 190 мільярдів гривень.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зокрема, йдеться про корпоративні права та нерухоме майно десятків підприємств, кінцевими бенефіціарами яких є російські корпорації «Роснефть», «Росатом», «Газпром», «Ростех», «РусАл», «Група ГМС», «Татнефть», банки тощо.

«Кожен спонсор російського тероризму має сидіти на лаві підсудних поруч із путіним. Тому що вони – повноцінні співучасники злочинів. За їхні гроші росія запускає ракети і дрони. СБУ зробить усе, щоб дослідити всі бізнес-ланцюжки, які ведуть до фінансування війни, і довести їх у міжнародному трибуналі. Зрештою російські активи мають працювати на користь України. Вже сьогодні СБУ активно «дерусифікує» бізнес, який працює на ворога, дотримуючись жорсткої лінії щодо його санкцій, арешту і конфіскації», – заявив Голова СБУ Василь Малюк.

Окрім того, за ініціативи СБУ було запроваджено економічні санкції до понад 4 тис. російських компаній, які безпосередньо фінансують військове вторгнення, допомагають державі-агресору обходити санкції, закуповувати матеріали, техніку військового призначення і компоненти озброєнь в інших країнах.

За словами Василя Малюка, спецслужба сформувала список російського бізнесу, що фінансує війну, і комплексно перевіряє кожного фігуранта. Уся інформація буде долучена до кримінальних проваджень для розгляду у міжнародному трибуналі.

Зібрані матеріали стануть доказами у кримінальних провадженнях за ч. 5 ст. 27 та ч. 3 ст. 110 (пособництво у посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України) та чч. 1, 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо:

  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року. З тих пір вони були значно посилені та продовжуються ЄС щопівроку.
  • 27 січня 2023 року Рада ЄС продовжила обмежувальні заходи, спрямовані проти окремих секторів економіки РФ, на шість місяців, до 31 липня 2023 року.
  • Дивиться також відеоблог ЦЖР Літаки, ВПК та йогурти – як санкції впливають на росіян про те, як санкційні обмеження, накладені США, ЄС, Великою Британією та іншим країнами на РФ після розпочатої нею повномасштабної війни проти України, впливають на саму Росію та життя росіян. Росія перебуває на першому місці у світі за кількістю санкцій. Під обмеження вже потрапили майже 5 тисяч фізичних осіб та 3 тисячі компаній з Росії.