Чергову суддю-зрадницю з Севастополя заочно засуджено до 14 років в’язниці

Шевченківський районний суд Києва оголосив вирок колишній українській судді з Севастополя, яка після окупації Криму Росією перейшла на службу до незаконно створеного окупантами судового органу. Екссуддю визнали винною у державній зраді.

Про це повідомляє Бюро судової інформації із посиланням на вирок суду.

За матеріалами справи, засуджена працювала суддею Севастопольського апеляційного адміністративного суду з 2008 року, до цього була суддею Нахімовського районного суду Севастополя.

Після окупації Криму Росією суддя не покинула територію півострова та подала доументи на працевлаштування до незаконно створеного “суду”. Указом президента РФ в грудні 2014 року засуджена була призначена “суддею”  «Севастопольского городского суда».

У вироку є посилання на «судові рішення» у 2015-2020 роках, які Єланська ухвалювала, керуючись російськими законами.

Обвинувачена також сприяла у придушенні спротиву громадян України на території півострова, які заперечували проти окупації, та допомогала у впровадженні практики їх переслідування.

У 2016-му Верховна Рада України звільнила засуджену з посади судді українського суду за порушення присяги.

Оскільки колишня суддя досі перебуває на тимчасово окупованій території, вирок їй було оголошено заочно. За ержавну зраду її засуджено до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Покарання вона відбуватиме одразу пілся затримання її українськими силовиками.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.